USB-stick werkt niet: 5 manieren om je USB-stick te fixen

Werkt uw USB-stick niet meer? Wordt hij niet meer door Windows herkend? Lees in dit artikel 5 mogelijke oplossingen om uw USB-stick te herstellen.

usb-stick-werkt-niet-featured

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je steekt een USB-stick in je computer. En tot je grote verbazing wordt deze niet gevonden door Windows. Je denkt: Shit, heb ik weer… mijn USB-stick werkt niet… Echter hoeft dit gelukkig niet gelijk te betekenen dat je bestanden verloren zijn, en je USB-stick kapot is! Zo zijn er verschillende oorzaken waarom het zo kan zijn, dat je USB-stick niet door je computer wordt herkend.

In dit artikel worden de verschillende oorzaken beschreven die ervoor kunnen zorgen dat je USB-stick niet wordt gevonden. Daarnaast staat er per oorzaak een mogelijke oplossing beschreven.

Pas op! Lees eerst zorgvuldig alles door om te voorkomen dat je per ongeluk meer schade maakt aan je USB-stick.

Defecte USB poort

Het klinkt misschien heel stom. Maar een van de veel voorkomende oorzaken dat een USB-stick niet werkt, heeft niet per sé met de USB-stick zelf te maken. Het kan namelijk zo zijn dat de USB poort op de laptop of computer die je gebruikt, beschadigd of kapot is. Probeer daarom een paar verschillende USB poorten uit. Dan weet je in ieder geval zeker dat het hier niet mee te maken heeft.

Verkeerd geformatteerd

Naast een defecte USB poort komt het ook vaak voor dat een USB-stick verkeerd is geformatteerd. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de USB-stick zo geformatteerd is, dat deze niet door Windows wordt herkend. Maar bijvoorbeeld wel door macOS of linux.

Volg deze stappen om er voor te zorgen dat uw USB-stick door zo veel mogelijk verschillende apparaten te lezen is. (O.a. Windows, macOS, Linux, en verschillende gameconsoles)

Let op! Door uw USB-stick opnieuw te formatteren verliest u alle bestanden die op de USB-stick staan.

1. Druk Windows + R tegelijkertijd in en type: diskmgmt.msc om Schijfbeheer te starten.

Vervolgens krijg je het volgende scherm te zien:

Schrijfbeheer Windows 10

2. Klik vervolgens met de rechtermuisklik op de USB-stick die je wilt formatteren en klik op Formatteren.


Vervolgens zal dit venster openen om je te waarschuwen dat je bestanden worden overschreven, druk op Ja.

3. Kies vervolgens voor de volgende configuratie (FAT32):

Vergeet niet “Snelformatteren” uit te zetten. Hierdoor zal het formatteren wat langer duren, maar is de kans groter dat het goed gaat. Wil je meer weten over de verschillende file systems? Check dan dit artikel van howtogeek.

Problemen met de drivers

Wat soms ook voorkomt is dat de drivers van je USB-stick niet up-to-date zijn. Om uw drivers te updaten volgt u de volgende stappen:

1. Druk Windows + R tegelijkertijd in en type: devmgmt.msc om Apparaatbeheer te starten.

2. Zoek vervolgens naar het kopje “Universal Serial Bus controllers” en vouw deze open. Zoek hierbinnen vervolgens naar de USB-stick waarvan u de drivers wilt updaten, en klik hier op met de rechtermuisklik en klik vervolgens op update driver.

3. Kies vervolgens voor de optie waarbij Windows automatisch naar drivers gaat zoeken.

Hardware problemen

Het kan ook zo zijn dat de reden dat uw USB-stick het niet doet een hardware probleem is. Er zijn sommige USB-sticks waarbij er een fysieke aan/uit knop is gemonteerd. Controleer ten eerste of dit het geval is, en ten tweede of deze wel staat ingeschakeld.

Verder is het handig om de USB-stick verder fysiek te bestuderen op beschadigingen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de USB-stick beschadigd is, en om deze reden niet werkt. Let hierbij vooral op mogelijke scheuren of breuken.

Is uw USB-stick fysiek beschadigd? Dan moet u helaas waarschijnlijk een nieuwe kopen.

Updaten van het OS

Als het OS (besturingssysteem) van de computer niet regelmatig wordt geüpdatet, kan dit voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om te controleren of u de laatste updates heeft geïnstalleerd.

1. Druk Windows + R tegelijkertijd in en type: control update om Windows Update te starten.

usb-stick-werkt-niet-windows-update-1

2. Vervolgens kom je in het Windows Update scherm. Als er een update klaar staat, druk op Nu installeren en anders op Check for updates.

Hopelijk hebben een van deze oplossingen voor jou geholpen! Mocht dit nou allemaal niet lukken, is het misschien tijd om de USB-stick te vervangen.

Heb jij nou andere problemen met je USB-stick, of heeft een andere oplossing voor jou geholpen?

Laat gerust een reactie achter, zodat andere hier weer van kunnen profiteren.

Andere problemen met je computer? Wellicht kun je een oplossing vinden in onze probleemoplossingen categorie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here