Lenovo Ideapad Duet review: Geweldige 2-in-1 Chromebook voor een gunstige prijs

lenovo ideapad duet review

De Lenovo Ideapad Duet lijkt een koopje. Voor nog geen driehonderd euro heb je een tablet en laptop in een. Het apparaat draait de nieuwste versie van Chrome OS, en het wordt de komende 8 jaar van updates voorzien. Dit lijkt te mooi om waar te zijn, maar is dit ook zo? Dit hebben wij voor u getest.

Van de Lenovo Ideapad Duet zijn twee verschillende varianten beschikbaar: de standaard variant met 64GB opslagruimte, en een iets duurdere variant met 128GB opslagruimte. Het prijsverschil hiertussen kan variëren per winkel, maar komt neer op zo’n 20 euro. Ik zelf ben voor de variant met 64GB opslagruimte gegaan, omdat ik niet van plan ben veel data op het apparaat zelf op te slaan. Dit is echter ook niet nodig, want de Lenovo Ideapad Duet draait Chrome OS en biedt daarmee een perfecte integratie met alle cloud diensten van google.

lenovo_duet_accessoires

Zoals eerder aangegeven kun je de Lenovo Duet zowel in de vorm van een tablet als laptop gebruiken. Om deze reden is er een handig klik-toetsenbord bijgeleverd. Dit toetsenbord werkt op basis van een magnetisch kliksysteem waarmee je eenvoudig kunt switchen tussen tablet of laptop. Daarnaast komt de Lenovo Duet met een 10W oplader, en een stevige behuizing die ook magnetisch te monteren valt. Ook wordt er een usb-c naar aux adapter meegeleverd (ontbreekt op de foto).

Specificaties

BesturingssysteemChrome OS
ProcessorMTK P60T Processor ( 2,00GHz )
Beeldscherm10,1” inch IPS 1920×1200 touchscreen display
Geheugen4GB LPDDR4X + 64GB/128GB eMMC
Camera’s8MP autofocus (hoofdcamera), 2MP fixed focus (voorkant)
Garantie2 jaar
Sensoren2×2 WiFi 802.11 ac en Bluetooth 4.2
Batterij7,000 mAh (10W oplader)
Specificaties van de Lenovo Ideapad Duet

De Lenovo IdeaPad Duet is verkrijgbaar in een 64GB en 128GB en te koop via Bol.com

Laptop of tablet?

Bij een apparaat als dit krijg je al snel de vraag of het nou een laptop of tablet is. Om hier niet al te lang over door te jengelen kijken we naar de productcategorie.

De Lenovo Duet valt onder de productcategorie “Chromebooks” en is daarmee in wezen een laptop. Dat wilt nog niet zeggen dat je de Lenovo Duet niet als tablet kunt gebruiken. Je kunt gemakkelijk het magnetische toetsenbord loskoppelen om het apparaat als een 10.1 inch tablet gebruiken. Een schermformaat dat overigens erg aan de krappe kant is voor een laptop. Dit formaat biedt echter ook wel veel voordelen. Zo kun je de Lenovo Ideapad Duet gemakkelijk meenemen. Dit is ideaal voor personen die veel reizen en bijvoorbeeld onderweg nog even snel wat werk willen afmaken.

Toetsenbord

toetsenbord lenovo ideapad duet

Het toetsenbord is gemakkelijk magnetisch aan het scherm vast te koppelen. Omdat het toetsenbord wat kleiner is dan je normaal gesproken gewend bent van een laptop, kan dit in het begin een beetje raar aanvoelen. Echter wen je hier snel aan en schrijf je zonder moeite lange stukken tekst. Zo behaalde ik met gemak een typesnelheid van zo’n 350 aanslagen per minuut.

Het toetsenbord is stevig gebouwd, toch is het lastig om het geheel op schoot te gebruiken. Dit heeft voornamelijk met de grootte van het gehele apparaat te maken. Met 10’1 inch is het simpelweg gewoon niet de grootte die je gewend bent van een laptop of desktop toetsenbord, en is daarom wat lastig op schoot te gebruiken.

Het toetsenbord is voorzien van veel verschillende function keys. Met deze function keys kun je gemakkelijk het geluid harder of zachter zetten, de helderheid van het scherm aanpassen, of switchen tussen verschillende windows en workspaces.

Scherm

Na het voor het eerst opstarten van de Lenovo Ideapad Duet was de helderheid en levendigheid van het scherm een van de eerste dingen die mij opviel. Meestal is de kwaliteit van het scherm bij tablets of laptops in deze prijsklasse vrij matig. Bij de Lenovo Ideapad Duet was dit echter niet het geval. Over het algemeen waren de kleuren heel accuraat. Daarnaast heeft het scherm een hoge resolutie van 1920×1200 wat het kijken van bijvoorbeeld een youtube video of netflix serie echt een genot maakt.

Batterij

Er zit een 7,000 mAh batterij in de Lenovo Ideapad Duet. Volgens Lenovo zou de batterij hiermee ongeveer 10 uur lang mee moeten gaan bij continu gebruik van het apparaat. Zelf heb ik ongeveer een gehele werkdag gebruik gemaakt van de Lenovo Ideapad Duet, en had ik aan het einde van de dag nog zo’n 24% batterij over om nog even een netflix serie voor het slapen te kijken. De 10 uur die Lenovo naar buiten bracht komt hiermee goed overeen. Wat echter wel een nadeel is, is de oplaadtijd van het apparaat. Met de meegeleverde oplader duurt het ongeveer zo’n twee en een half uur om het gehele apparaat op te laden.

Prestaties

De prestaties van de Lenovo Ideapad Duet zijn prima voor het geld wat je er voor betaald. Het apparaat is niet bedoelt om zware games op te draaien, maar dit kun je ook niet verwachten voor deze prijs.

Als het aankomt op multimedia gebruik zoals het streamen van video’s, surfen op het web, of het schrijven van documenten, doet de Lenovo Duet goed zijn werk. Je kunt prima enkele Chrome-tabbladen naast elkaar open hebben staan terwijl je naar Spotify aan het luisteren bent. Echter is het niet de bedoeling dat je echt honderden programma’s tegelijkertijd open hebt staan op dit apparaat, in dit geval zul je wel merken dat de prestaties minder worden wat echter ook niet zo gek is.

Wat ook een voordeel van de Lenovo Ideapad Duet is, is dat het Chrome OS draait. Met de nieuwste versie van Chrome OS is het tegenwoordig mogelijk om Android apps te installeren. Zo kun je bijvoorbeeld alle apps en games die je normaal op je telefoon gebruikt, ook gebruiken op de Lenovo Ideapad Duet.

Conclusie

Lenovo Ideapad Duet Chromebook - CT-X636F ZA6F0027NL - 10.1 Inch
Voordelen
  • De prijs/kwaliteit verhouding is enorm goed (Uitstekende bouwkwaliteit)
  • Het apparaat is gemakkelijk mee te nemen
  • Lange batterijduur
  • 8 jaar lang software updates gegarandeerd
  • Je kunt gemakkelijk Android apps installeren
Nadelen
  • Het apparaat is wat klein, wat soms nadelig kan zijn als je beperkte handvaardigheid of simpelweg grote handen hebt.
  • Niet hele krachtige processor en gelimiteerd geheugen
  • Een usb-c poort voor opladen of oortjes (d.m.v. meegeleverde aux adapter)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here