Beste HDMI-splitters om in 2021 te kopen (ook 4k)

hdmi-splitter

HDMI-splitters kunnen erg handig zijn als je hdmi poorten te kort komt. Zo kun je door middel van een HDMI-splitter gemakkelijk het signaal dupliceren. Er zijn verschillende soorten HDMI-splitters, in dit artikel leggen we alle ins en outs van HDMI splitters uit.

Wat is een HDMI splitter?

Door middel van een HDMI-splitter kun je op een handige manier meerdere HDMI schermen op één apparaat aansluiten, en hierdoor het beeld op beide schermen tegelijk tonen. Dit kan erg handig zijn voor verschillende toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een presentatie, terwijl je zelf op je eigen scherm ziet wat het publiek ook ziet. Het is belangrijk te onthouden dat je met een HDMI-splitter enkel het uitgaande signaal dupliceert. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het bureaublad uit te breiden zoals je misschien gewend bent met een extra scherm.

Verschillen tussen een HDMI Splitter, HDMI Switch, en HDMI Matrix

Het viel ons op dat er veel onduidelijkheid heerst tussen een HDMI splitter, een HDMI switch, en een HDMI-matrix switch. Helaas leidt dit vaak bij consumenten tot een miskoop. Om deze onduidelijkheden voor eens en altijd uit de wereld te helpen leg ik je in dit artikel de verschillen uit.

HDMI Splitter

Een HDMI splitter wordt gebruikt om het uitgaande signaal, zoals de naam al zegt, letterlijk op te splitsen. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken als je een uitgaand HDMI-signaal graag op meerdere beeldschermen of andere uitvoerapparaten wilt tonen. Het signaal wordt gedupliceerd, wat het dus niet mogelijk maakt om bijvoorbeeld je bureaublad uit te breiden door middel van een HDMI Splitter.

HDMI Switch

Met een HDMI switch kun je meerdere HDMI bronnen aansluiten op één beeldscherm. Vaak zit er een afstandsbediening bij om van bron te wisselen, maar je hebt ook switches met automatische signaal herkenning. Zo kun je bijvoorbeeld zowel je Chromecast, Playstation, en DVD speler tegelijkertijd met een beeldscherm of TV verbinden.

HDMI Matrix

Een HDMI Matrix kun je eigenlijk zien als een combinatie tussen een splitter en switch. Je kunt meerdere apparaten op meerdere schermen aansluiten. Daarnaast kun je het beeld verdubbelen of afwisselen. Met een HDMI matrix dek je dus de meeste functionaliteit, maar is om deze reden ook het duurst.

Het is wel zo dat de beeldkwaliteit aardig kan verschillen per splitter. Vaak zijn de goedkopere splitters van goedkoper materiaal gemaakt waardoor de beeldkwaliteit vaak iets minder is.

Welke soorten HDMI Splitters zijn er?

Je hebt verschillende soorten HDMI Splitters, zo heb je bijvoorbeeld splitters met maar twee uitgangen, maar er bestaan ook splitters met drie of meer uitgangen. Daarnaast heb je boxsplitters en kabelsplitters.

Boxsplitter

Boxsplitters zijn ontworpen om veel uitvoer aansluitingen te bieden, vaak vijf of meer. De doos vereist een externe stroombron om voldoende stroom te leveren om de oorspronkelijke invoer te dupliceren over meerdere uitvoerapparaten.

Kabelsplitter

De kabelsplitter heeft geen externe stroombron nodig, en komt in de vorm van een kabel. Omdat de kabelsplitter geen externe stroombron nodig heeft bestaat deze bijna altijd uit twee tot maximaal vier uitvoer aansluitingen.

Het is wel zo dat de beeldkwaliteit aardig kan verschillen per splitter. Vaak zijn de goedkopere splitters van goedkoper materiaal gemaakt waardoor de beeldkwaliteit vaak iets minder is.

Beste HDMI splitters

Sonnon HDMI Splitter - HDMI Switch - HDMI-splitter - Metallic - 3 ingangen
Tecknet tweerichtings HDMI Splitter switch 1-in-2-Out / 2-in-1-Out | Ondersteunt 4K 3D 1080P HD | Plug & Play
HDMI-Splitter 2 Poorts | HDMI Splitter 1 ingang 2 uitgangen| 4K resolutie
Universele HDMI switch 4K ultra hd en 1080p full hd - 3 poorts HDMI-kabels switch - HDMI verdeler / adapter / matrix / hub - Switch / Splitter 1, 2 en 3 poorts schakelaar
Rde Topic Professionele HDMI-Splitter 2 in 1 met HDMI Kabel– Dupliceren van hetzelfde Beeldscherm – Inclusief HDMI Kabel - 2 Poorts, 1 in en 2 Uitgaande HDMI’s – Verdeler Monitors en Tv’s
Professional HDMI-Splitter – 1x-in 2x-uit – Dupliceert – 2 poorts 4K Ondersteunt alle resoluties + 3D, Inclusief 1,5m HDMI Kabel !

Waar moet je op letten?

Er zijn enorm veel verschillende soorten HDMI-splitters en prijzen, daarom is het belangrijk om op de juiste zaken te letten bij de aanschaf van een nieuwe HDMI-splitter. Zo is het belangrijk om te weten wat de benodigdheden zijn van je uitvoerapparaten om de juiste hoeveelheid gegevensoverdracht te bieden voor elk aangesloten apparaat.

Snelheid

Het is belangrijk dat je HDMI-splitter over de juiste snelheid beschikt. Als je beeldscherm of TV bijvoorbeeld een snelheid van 144Hz aan kan, maar je splitter maar een snelheid van 60Hz ondersteund, blijft de weergave slechts 60Hz. Let daarom erg goed op welke snelheid je splitter nodig heeft.

Resolutie

Verschillende splitters ondersteunen verschillende resolutie types. Let hier goed op, zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een goedkope splitter maar een resolutie tot 480 or 720p ondersteund, terwijl je beeldscherm een resolutie van 1080p ondersteund. Zeker bij een 4k apparaat is het van belang dat de splitter ook 4k ondersteund!

Kleurdiepte

Ook is het belangrijk dat je HDMI-splitter in staat is om de kleurdiepte van het beeldscherm, TV, of het hoofdapparaat kan matchen. Zo moet de splitter van hoge kwaliteit zijn om de beste kleurdiepte in je aangesloten apparaten te kunnen weergeven.

Opmerkingen of vragen? Laat gerust een reactie achter!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here