Wat is een Chromebook en welke kun je het beste kopen (2022)

De laatste tijd kom je ze steeds vaker tegen, de zogenaamde Chromebooks. Maar wat is een Chromebook nou eigenlijk? En kan een Chromebook jou huidige laptop vervangen? In dit artikel leg ik alle ins en outs uit over Chromebooks, zodat jij de beste keuze kunt maken!

chromebook-vs-laptop

Chromebooks kom je de laatste tijd steeds vaker tegen. Maar wat is een Chromebook nou eigenlijk? En waarom is het slim om juist voor een Chromebook te kiezen? In dit artikel leg ik uit wat een Chromebook precies is, welke je het beste kunt kopen, en wat de voor- en nadelen zijn van een Chromebook.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop waarmee je voornamelijk via het internet werkt. Het merendeel van de laptops heeft Windows of macOS als besturingssysteem. Een Chromebook maakt daarentegen gebruik van een eigen besturingssysteem. Dit besturingssysteem heet Chrome OS, en is ontwikkeld door Google.

Daarnaast hebben Chromebooks over het algemeen een wat kleinere opslagcapaciteit dan  normale laptops. Dit komt omdat je met een Chromebook voornamelijk in de cloud werkt.
Echter bestaat de opslagcapaciteit die er in zit, dan vaak wel uit een supersnelle SSD schijf. 

Dit zijn bekendste fabrikanten van Chromebooks: Acer, HP, Lenovo, Dell, Samsung en Asus.

Hier volgt een (Engelstalige) video van Google die je verder uitlegt hoe een Chromebook werkt. 

Wat is Chrome OS?

Het besturingssysteem wat op een Chromebook draait is Chrome OS, en is voornamelijk gebaseerd op de Chrome webbrowser.

Chrome OS is een erg licht besturingssysteem. Hierdoor is Chrome OS erg snel, en heb je niet super krachtige hardware nodig om van de hoge prestaties te kunnen genieten. Een bijkomend voordeel hierbij is dat Chromebooks over het algemeen een stuk goedkoper zijn dan de meeste Windows laptops of MacBooks.

Chrome OS is een door Google ontwikkeld besturingssysteem dat gericht is op online gebruik. De gedachtegang van Google was dat veel consumenten hun laptops voornamelijk gebruiken voor een paar dingen. Namelijk het surfen op internet, versturen van E-mails, bekijken van sociale media, en het streamen van bijvoorbeeld YouTube of Netflix videos. 

Deze taken worden grotendeels in de webbrowser uitgevoerd, en daar probeerde Google op in te spelen. Zodoende heeft Google de Chromebook met het bijbehorende Chrome OS besturingssysteem op de markt gebracht.

Ben jij een nieuwe Chrome OS gebruiker? Lees dan ook dit artikel met handige tips om snel master te worden binnen Chrome Os.

Voordelen van een Chromebook

Ondertussen heb je hopelijk een beetje een idee gekregen wat een Chromebook nou precies inhoudt. Daarom gaan we nu kijken naar welke voordelen een Chromebook met zich meebrengt.

1. Enorm licht besturingssysteem

Omdat Chrome OS out of the box geen onnodig zware applicaties met zich meebrengt, is de software erg licht. Hierdoor kun je genieten van een systeem dat erg soepel werkt, en snel reageert. Daarnaast heb je het voordeel dat een Chromebook ontzettend snel opstart. Hierbij moet je denken aan een opstartsnelheid van zo’n 5 tot 10 seconden. Bij de wat duurdere Chromebooks is dit vaak zelfs nog sneller.

2. Lange accuduur

In tegenstelling tot de meeste Windows laptops heeft een Chromebook een enorm lange accuduur. Dit heeft ermee te maken dat een Chromebook over het algemeen geen hele zware processor of videokaart nodig heeft. Hierdoor gaan de meeste Chromebooks wel zo’n 8 tot 10 uur mee bij intensief gebruik.

3. Weinig tot geen kans op virussen

Een super handig voordeel van een Chromebook is dat je weinig (tot eigenlijk geen) kans hebt op virussen. Op een Chromebook wordt iedere pagina en applicatie binnen zijn eigen geïsoleerde ‘sandbox’ omgeving gestart. Als er een geïnfecteerde pagina of applicatie wordt geopend, kan het virus door deze sandbox technologie niet bij de rest van het systeem komen. Dit is een enorm voordeel. Daarnaast bespaard het jou weer een paar tientjes per jaar op een goede virusscanner. Via deze link van Google kun je meer lezen over de beveiliging van een Chromebook.

4. Strak design

Je kent vast de uitspraak: “Het oog wilt ook wat”. Met een Chromebook zit je wat dat betreft ook zeker goed. Chromebooks hebben over het algemeen een erg minimalistisch en strak design. Er zitten niet te veel toeters en bellen aan, en naar mijn mening heeft dat wel wat. Voor de mensen die het uiterlijk van hun laptop belangrijk vinden, is een Chromebook dan ook zeker een aanrader.

5. Lage prijs

Chromebooks zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan windows laptops of macbooks. Zo heb je al Chromebooks vanaf circa 250 euro. Deze lage prijs is te danken aan het lichte besturingssysteem. Hierdoor hoeft er geen bizar zware hardware in een Chromebook te zitten om goede prestaties te leveren, en dit vertaalt zich erg in de prijs. 

6. Gebruik van Android apps

In tegenstelling tot normale laptops of MacBooks kun je met een Chromebook gebruik maken van android apps. Deze kun je gemakkelijk via de Google Play Store installeren en werken praktisch hetzelfde als dat je gewend bent van je smartphone of tablet.

Niet alle apps die je op je smartphone hebt kun je ook op je Chromebook installeren, maar voor de meeste apps is dit wel mogelijk.

7. Gemakkelijk mee te nemen

Chromebooks wegen weinig, waardoor je ze gemakkelijk kunt meenemen. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je veel moet reizen voor je school, werk, of studie. 

Daarnaast zijn ze vaak ook wat dunner en compacter dan normale laptops. Hierdoor passen ze vrijwel in bijna iedere rugtas.

8. In de cloud werken

Met een Chromebook maak je altijd gebruik van een Google account om in te loggen. Hierdoor worden je bestanden, zoals documenten en foto’s, bijna geheel automatisch opgeslagen in de cloud. Dit is wel zo handig. Mocht je een keer je laptop kwijtraken of een glas drinken over je laptop laten vallen, kun je gemakkelijk je bestanden terugvinden door in te loggen op je Google account. 

9. Weinig tot geen lawaai

Een laptop kan nog wel eens veel lawaai maken, zeker als je laptop wat zwaardere operaties aan het uitvoeren is. Dit komt omdat veel laptops gebruik maken van een ventilator. De laptop moet zijn hitte kwijt, en deze hitte wordt weggevoerd middels een ventilator.

Met een Chromebook heb je hier geen last van. Chromebooks maken namelijk gebruik van passieve koeling. Hierdoor heeft je Chromebook geen luidruchtige ventilator nodig om zijn warmte kwijt te kunnen.

10. Chromebook perks

Bij de aankoop van een Chromebook mag je van Google gebruik maken van verschillende Chromebook perks. Een voorbeeld hiervan is dat je gratis een jaar lang 100 GB aan opslagruimte krijgt binnen Google Cloud.

Klik hier om een lijst te vinden van de huidige Chromebook perks.

Nadelen van een Chromebook

Een Chromebook heeft uiteraard ook zo zijn nadelen. De prijs is natuurlijk niet voor niets een stuk lager dan een normale laptop. Hier volgt een lijst van enkele nadelen die je moet weten om de keuze te maken of een Chromebook wat voor jou is.

1. Niet gemaakt om op de gamen

Chromebooks zijn niet gemaakt om op te gamen. Door de mindere hardware die in een Chromebook zit, kun je geen zware games draaien op een Chromebook. Echter heeft Google hier wel een oplossing voor, namelijk Google Stadia.

Via Google Stadia kun je gemakkelijk games streamen naar je Chromebook, met bijna geen input lag. Het nadeel van Google Stadia is wel dat de bibliotheek aan games op dit moment nog erg klein is. Hierdoor is de kans groot dat de game die jij wilt spelen er niet op staat.

2. Niet alle software wordt ondersteund

Bij een Chromebook wordt helaas niet alle software ondersteund. Ben jij bijvoorbeeld een Graphics designer of video editor? Naast de wat mindere hardware die nodig is voor dit soort taken, wordt er ook weinig software ondersteund. 

Zo wordt software zoals Adobe Photoshop of Adobe Premiere Pro helaas nog niet ondersteund. Het is daarom belangrijk om eerst even te onderzoeken of de software die jij wilt gebruiken, wordt ondersteund op Chrome OS.

3. Een stabiele internetverbinding is belangrijk

Zoals eerder is aangegeven, is een Chromebook in essentie voornamelijk gemaakt om online op te werken. Zodra je geen stabiele internetverbinding meer hebt kun je bijvoorbeeld niet bij de bestanden die in de cloud staan opgeslagen.

Gelukkig is Google de laatste tijd steeds meer bezig om ook offline-modus te maken voor verschillende apps. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon offline verder schrijven aan een document, en wordt het gesynchroniseerd met de cloud zodra je weer internetverbinding hebt.

4. Vaak een kleine (interne) opslagcapaciteit

Een Chromebook heeft vaak een wat kleinere interne opslagcapaciteit. Het is wel belangrijk om bij je keuze hier rekening mee te houden. Zo kun je bijvoorbeeld niet enorm veel grote bestanden of programma’s kwijt op de interne opslag. 

Welke Chromebook kun je het beste kopen?

Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor gebruiker jij bent. Daarom hebben wij dit hoofdstuk onderbedeeld in twee deel-hoofdstukken. Namelijk de beste goedkope Chromebooks, dit zijn goede all-round Chromebooks voor onder de 300 euro. Daarnaast een hoofdstuk over de beste zakelijke Chromebooks, dit zijn Chromebooks gemaakt voor wat zwaarder zakelijk gebruik.

1. De beste goedkope Chromebooks (onder 300 euro)

Bij een goedkope Chromebook is het belangrijk dat deze goed geschikt is voor huishoudelijk gebruik, denk hierbij aan multimedia doeleinden.

Acer Chromebook 314 CB314-1H-C57A- Chromebook - 14 Inch

ASUS Chromebook C523NA-EJ0055 - Chromebook - 15.6 Inch

Acer Spin CP311-2H-C8AQ - Chromebook - 11.6 Inch

Lenovo Ideapad Duet Chromebook - CT-X636F ZA6F0027NL - 10.1 Inch

Alle bovenstaande Chromebooks hebben op zijn minst 4 GB RAM, hierdoor kun je gemakkelijk meerdere applicaties of tabbladen tegelijkertijd open hebben staan. Daarnaast hebben de bovenstaande Chromebooks een strak design. Ben jij iemand die veel onderweg is? Dan kun je het beste voor de Lenovo Ideapad Duet of de Acer Spin gaan. Deze Chromebooks zijn beide namelijk een stuk compacter met hun 10 en 11 inch display.

2. De beste zakelijke Chromebooks

Voor de zakelijke Chromebooks raad ik de wat meer high-end Chromebooks aan. Zeker omdat je op zakelijk gebied toch vaak wat zwaardere operaties moet uitvoeren, en snelheid en multitasking belangrijker is dan bij huishoudelijk gebruik.

HP Chromebook x360 14c-ca0700nd - Chromebook - 14 Inch

Asus Chromebook Flip C434TA-AI0303 - Chromebook - 14 Inch

Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-85NH Grijs 34,3 cm (13.5'') 2256 x 1504 Pixels Touchscreen Intel® 8de generatie Core™ i7 16 GB LPDDR3-SDRAM 128 GB eMMC Wi-Fi 5 (802.11ac) Chrome OS

Bovenstaande Chromebooks beschikken op zijn minst over 16 GB RAM geheugen. Dit moet voldoende zijn om enorm veel tabbladen en applicaties tegelijkertijd open te hebben. Daarnaast zijn alle bovenstaande Chromebooks 14 inch of kleiner, waardoor ze in iedere laptop tas passen. Ook beschikken deze Chromebooks over wat sneller processoren dan de eerder genoemde budget Chromebooks.

Conclusie

Een Chromebook is een geweldig apparaat voor veel standaard taken. Denk aan het schrijven van documenten, kijken van series of films, of het surfen op het web. Daarnaast kun je gemakkelijk Android apps installeren, en heb je geen virusscanner nodig. Door het lichte besturingssysteem voelt een Chromebook erg soepel en snel aan, en heeft een Chromebook geen zware hardware nodig wat veel scheelt in de prijs. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen, en hebben een enorme accuduur. Al met al een heleboel voordelen om voor een Chromebook te kiezen.

Echter is een stabiele internetverbinding vaak wel noodzakelijk. Daarnaast is een Chromebook niet gemaakt voor de die-hard gamer of video editor. In deze situaties kun je vaak toch beter voor een wat zwaardere, maar ook duurdere laptop gaan.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here