16 handige tips en trucs voor je nieuwe Chromebook (2022)

Chromebooks zijn fantastiche apparaten, echter valt er veel te leren als je bent overgestapt vanaf Windows of macOS. In dit artikel worden 16 tips en trucs behandeld om een echte Chromebook master te worden.

chromebook-handige-tips-featured

Heb je net een nieuwe Chromebook gekocht? Of ben je van plan er een te kopen? Dan ben je hier op het juiste adres! In dit artikel staan namelijk 16 handige tips en trucs beschreven, zodat jij binnen no time een master wordt met je nieuwe Chromebook.

Meer weten over Chromebooks? Lees dan dit artikel waarin ik alle ins en outs van een Chromebook uitleg.

Gebruik meerdere gebruikersprofielen

Binnen Chrome OS kun je gemakkelijk gebruik maken van gebruikersprofielen. Hierdoor kun je met meerdere gebruikers gebruik maken van één Chromebook, met ieder zijn eigen geïsoleerde werkomgeving. Elk gebruikersprofiel onthoudt zijn eigen instellingen en apps. Daarnaast zijn gebruikersprofielen ook erg handig om privé en zakelijk gescheiden te houden. Dit is bijvoorbeeld waar ik zelf gebruikersprofielen veel voor gebruik.

Om een nieuw Google account toe te voegen aan je gebruikersprofielen volg je de volgende stappen:

 1. Ben je al ingelogd op je Chromebook? Log dan uit.
 2. Helemaal onderaan het scherm vind je ‘Persoon toevoegen’, klik hier op.
 3. Log in met de credentials van het nieuwe Google account dat je wilt toevoegen.
 4. Er zal automatisch een wizard openen, volg de stappen die worden aangegeven.

Positie van de Taskbar wijzigen

chromebook-handige-tips-taskbar
Chrome Taskbar

Misschien ben jij wel vanuit een ander besturingssysteem gewend om je Taskbar op een andere positie te hebben. Binnen Chrome OS kun je gemakkelijk je Taskbar positie wijzigen.

Om dit te doen klik je met de rechtermuis op een willekeurige locatie op de Taskbar. Vervolgens opent er een selectiemenu, houdt je muis op de optie Positie van de plank. Kies vervolgens een van de opties: Links, Onderaan, of Rechts.

Snel je Chromebook uitloggen of vergrendelen

Om snel je Chromebook af te sluiten kun je gebruik maken van een sneltoets.

Door Ctrl + Shift + Q twee keer achter elkaar tegelijkertijd in te drukken wordt je uitgelogd van je Chromebook.
Door Ctrl + Shift + L tegelijkertijd in te drukken kun je je Chromebook vergrendelen. Dit is bijvoorbeeld handig als je even weg moet van je bureau, maar zometeen weer verder wilt werken.

Maak gebruik van Chrome overview

chromebook-handige-tips-overview
Chrome Overview

Chrome overview is een handige manier om een overzicht te zien van alle openstaande schermen en applicaties. Als je ooit gebruik hebt gemaakt van macOS is dit een beetje vergelijkbaar met Mission Control.
Om Chrome overview te openen druk je de []]] toets in. Deze kun je vinden boven de 6 op je toetsenbord (Vierkant met twee verticale strepen er naast). Daarnaast is het ook mogelijk om Chrome overview te openen via je touchpad. Hiervoor swipe je met 3 vingersnaar beneden op je touchpad.

Inzoomen op het scherm

Het in- en uitzoomen op een Chromebook is erg makkelijk. Om in te zoomen gebruik je de sneltoets Ctrl + Plusteken (+) en om uit te zoomen Ctrl + Minteken (-).

Je kunt de sneltoets meerdere keren achter elkaar indrukken om verder in of uit te zoomen op een bepaald venster.

Resolutie gemakkelijk aanpassen

Een andere manier om in te zoomen of uit te zoomen op het scherm is door de resolutie aan te passen. Dit kun je via de instellingen doen, maar ook gemakkelijk via een sneltoets.
Om een hogere resolutie in te stellen druk je Ctrl + Shift + Minteken (-) tegelijkertijd in. Voor het instellen van een lagere resolutie druk je Ctrl + Shift + Plusteken (-) tegelijkertijd in. Het is ook mogelijk om je resolutie te resetten. Om dit te doen druk je Ctrl + Shift + 0 tegelijkertijd in.

Maak gebruik van gratis Chromebook Perks

chromebook-handige-tips-perks
Google’s Chromebook Perks website

Bij de aankoop van een Chromebook krijg je van Google wat extra’s. Namelijk de Google Chromebook Perks. Je kunt de perks vinden via de Chromebook Perks pagina van Google.

Op het moment van het schrijven van dit artikel bestaat de lijst met perks uit:

 • 100 GB cloudopslag voor 12 maanden t.w.v. $ 23,88
 • 3 maanden Stadia Pro t.w.v. € 29,97
 • 3 maanden Youtube Premium t.w.v. € 35,97
 • 3 maanden Clip Studio Paint t.w.v.  € 23,97
 • 3 maanden Canva Pro t.w.v. € 35,97
 • 30 dagen PicsArt Gold t.w.v.  € 4,29
 • 3 maanden KineMaster premium t.w.v. € 12,57

Al met al niet een verkeerde lijst. Je moet er bij deze perks wel zelf op letten dat je uiteindelijk het abonnement stopzet na de gratis aangeboden periode.

Unicode karakters gebruiken

Soms wil je gebruik maken van een karakter die niet terug te vinden is op je toetsenbord. Hiervoor moet je gebruikmaken van Unicode karakters. Klik hier om een lijst te vinden van alle verschillende Unicode karakters met de bijbehorende codes.

Om een Unicode karakter in te voeren binnen Chrome OS druk je Ctrl + Shift + u tegelijkertijd in tijdens het typen. Vervolgens zal de tekst een onderstreepte u weergeven. Voer achtereenvolgens na deze onderstreepte u de code in van het karakter dat je wilt hebben. Als je vervolgens op spatie of enter drukt wordt het karakter in de tekst geplaatst.Zo is u011A bijvoorbeeld dit karakter: Ě.

Verborgen bestanden en folders weergeven

Je Chromebook verbergt automatisch bestanden die met een . beginnen. Dit zijn voornamelijk bestanden die je niet wilt aanpassen, tenzij je weet waar je mee bezig bent. 
Om verborgen bestanden te weergeven op een Chromebook kun je de sneltoets Ctrl + Punt (.) gebruiken.

Maak gebruik van Taakbeheer bij vastlopende applicaties

chromebook-handige-tips-taakbeheer
Taakbeheer Chrome OS

Bij veel (ex) Windows gebruikers zal de term Taakbeheer bekend voorkomen. In Windows wordt Taakbeheer vaak gebruikt om een programma wat niet meer reageert te beëindigen. 

Wat veel mensen echter niet weten is dat je Chromebook ook over een Taakbeheer-like applicatie beschikt. Om Taakbeheer te openen binnen Chrome OS druk je de Esc + Search toets tegelijkertijd in. (De Search toets is de toets met het vergrootglas links op je toetsenbord).
Binnen het Taakbeheer venster kun je gemakkelijk een vastgelopen Proces beëindigen. Daarnaast valt er veel informatie te zien over de verschillende processen, en hun resource gebruik. Ook is het mogelijk om meerdere processen in een keer te beëindigen. Dit doe je door simpelweg meerdere processen te selecteren, en op Proces beëindigen te drukken

Snel je Chromebook uitloggen of vergrendelen

Om snel je Chromebook af te sluiten kun je gebruik maken van een sneltoets.

Door Ctrl + Shift + Q twee keer achter elkaar tegelijkertijd in te drukken wordt je uitgelogd van je Chromebook.
Door Ctrl + Shift + L tegelijkertijd in te drukken kun je je Chromebook vergrendelen.

Dit is bijvoorbeeld handig als je even weg moet van je bureau, maar zomenteen weer verder wilt werken.

Bekijk al je sneltoetsen overzichtelijk

Chrome OS heeft een hele waslijst aan sneltoetsen. Om snel een overzicht te krijgen van alle verschillende sneltoetsen die je kunt gebruiken druk je Ctrl + Alt + ? tegelijkertijd in. Er zal een pop-up window openen met daarin een overzicht van alle sneltoetsen.

Informatie over je netwerkverbinding

Om wat meer informatie te vinden over je netwerkverbinding binnen Chromebook druk je eerst rechtsonder op de tijd. Vervolgens druk je op instellingen, er zal nu een pop-up window openen. In dit window selecteer je vervolgens jouw netwerk onder het gedeelte Netwerk > Wifi.

chromebook-handige-tips-netwerk
Netwerkinformatie Chrome OS

Vervolgens beland je op een scherm waar je onder andere informatie kunt vinden over je IP-adres, MAC-adres, en nog veel meer.

Gedetailleerde systeeminformatie

chromebook-handige-tips-systeeminformatie
Systeeminformatie overzicht Chrome OS

Binnen Chrome OS is er een speciale pagina met alle systeeminformatie. Het is helaas niet de meest gebruiksvriendelijke user interface, maar het biedt wel veel informatie. 
Om het scherm met gedetailleerde systeeminformatie te openen voer je chrome://system in de adresbalk van je Chrome browser.

CAPS LOCK gebruiken

Misschien was het je al opgevallen, maar een Chromebook heeft geen fysieke Caps lock toets op het toetsenbord. Echter is er gelukkig wel een manier om Caps lock gewoon te kunnen gebruiken. 

Om Caps lock aan/uit te zetten druk je de Alt + Search toets tegelijkertijd in.
Ook is het mogelijk om bepaalde toetsen te overschrijven. Zo kun je de Search toets bijvoorbeeld gebruiken als Caps Lock

Terugzetten naar fabrieksinstellingen met Powerwash

Om ervoor te zorgen dat je Chromebook weer helemaal zoals nieuw is, kun je er voor kiezen om de fabrieksinstellingen te resetten. Dit doe je door middel van Powerwash, een term die Google gebruikt voor het resetten van je Chromebook.

Het is wel belangrijk om te weten dat dan alle bestanden op de harde schijf van je Chromebook gewist worden. Daarom is het verstandig om eerst alle bestanden die je wilt bewaren in Google Drive, of op een externe harde schijf te zetten.

 1. Om de fabrieksinstellingen van je Chromebook te resetten moet je eerst uitloggen.
 2. Vervolgens houd je Ctrl + Alt + Shift + R tegelijkertijd ingedrukt.
 3. Er zal vervolgens een venster openen, selecteer Opnieuw opstarten.
 4. Na het opnieuw opstarten van je Chromebook opent er een nieuw venster. Klik via dit venster op Powerwash, klik vervolgens op doorgaan.

Volg de stappen die de wizard aangeeft, en log in met je Google account.

Wat vind jij van Chrome OS? Zijn er nog andere handige tips en trucs die ik over het hoofd heb gezien? Laat gerust een reactie achter!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here